Arlanda flygplats

Arlanda

Sveriges i särklass största flygplats med nästan 19 miljoner passagerare och över 200 000 starter och landningar per år. Det är Nordens tredje största flygplats efter Köpenhamn-Kastrup och Oslo-Gardermoen. Vid full trafik så landar och lyfter det ca 80 flygplan i timmen. Flygplatsen drivs av Swedavia som är ett statligt bolag. Tidigare drevs det av luftfartsverket.

Fakta om Arlanda flygplats

Nedan ser ni årssiffor. (Källa: Swedavia.se)
Passagerare
Totalt: 19,0 miljoner
Utrikes: 14,3 miljoner
Inrikes: 4,7 miljoner

Rörelser
Totalt: 211 000
Utrikes: 138 000
Inrikes: 73 000

Frakt
Totalt: 195 000 ton gods och post.

Flygbolag
82 flygbolag flyger på Arlanda
63 flygbolag flyger enbart utrikes
5 flygbolag flyger utrikes och inrikes
2 flygbolag flyger enbart inrikes
12 flygbolag flyger frakt och post

Destinationer
Totalt: 164 destinationer
Utrikes: 136 destinationer
Inrikes: 28 destinationer

Arlanda stad och boenden

Arlandastad ligger bara några km ifrån flygplatsen och numera räknas staden som en postort. Staden ligger mellan Arlanda flygplats och Märsta. Området kring Arlanda finns det hela 8 st hotell då många väljer att Arlandashotell.se om man har en tidig flight eller om man har rest långt. Det finns även ett stort köpcentrum med tillhörande företagscenter. Just tack vare flygplatsens utbredning så har det blivit populärt för företag att placera sig nära området för att få så bra kommunikationer som möjligt.

Vill man hellre bo inne i Stockholm finns det många bra resmöjligheter. Bland annat kan man åka Arlanda expresståg som är ett av de populäraste alternativen. Flygbussar går kontinuerligt mellan Stockholm och Arlanda.

Kommentarer inaktiverade.