Luleå

Luleå ligger i landsskapet Norrbotten och huvudort i Luleå kommun. Staden har ca 75 000 invånare. Staden är kanske mest känd för sitt Hockeylag Luleå HC som tog sig till SM-final så sent som 2013. Staden har även en stor högskola med många studenter från hela Sverige. En annan trevlig detalj med Luleå är att staden år efter år ligger i topp i den såkallade soligan. Solen värmer ofta och länge här uppe under sommaren.

Sevärdheter

Norrbottens Järnvägsmuseum är ett populärt inslag som brukar besökas av många turister varje år. Museemuet av Sveriges största järnvägsmusee. Det är beläget i gammal industrimiljö i Karlsvik som ligger strax utanför Luleå. Tidigare låg Luleås Jernverk här runt sekelskiftet på 1900-talet. Från början låg betoningen på rullande materiel från Malmbanan, men i dag kan man både se och åka med lok och vagnar från andra miljöer.

Bälingeberget är ett naturreservat som ligger ca 1,5 mil väster om Luleå stad. Ön har växt till ett helt berg alltmedan havets vågor nötte på bergets sidor. Än idag syns det att berget utsatts för kraftiga havsstormar. På väg mot toppen i naturreservatet går man över lämningar av klapperstensfält som visar avsmältningen av inlandsisen, urtida strandvallar, Stora bergsgrottor, etc. Ön har ett mycket aktiv djur- och växtliv.

För turister

Ska man turista i Luleå med omnejd rekommenderas visitluleå som ger massor med information om staden och vad man kan hitta på under sitt besök. Boende och logi brukar inte vara något problem att få tag på. Dock kan det under sommartid vara fullbokat på stadens hotell. Läs mer om Luleås hotell här . Vi rekommenderar också en utflykt till närliggande Piteå som är ett paradis för den badsugna med långgrunda stränder.

Kommentarer inaktiverade.